Assalamualaikum w.b.t dan salam
sejahtera kepada penjejak blogger yang segak bergaya dan cun melecun
mengalahkan orang nak pergi kenduri kawen di pagi raya yang mulia ini.. Berbaju
melayu siap bersampin ditambah pula dengan songkok.. Anak jiran sebelah tengok
pun boleh cair 100 darjah celcius.. Tapi sila pastikan anak jiran itu adalah
perempuan yerp.. Melainkan jika yang memakai baju melayu itu adalah perempuan
maka tidak mengapalah jika yang memandang itu adalah lelaki. Berbesan dengan
orang sebelah rumah nie pun okey jugak iye dak…
So,
how’s your raya?? Berapa riban duit raya dapat atau berapa riban duit
raya dihabiskan ke atas anak saudara, anak sepupu, sepupu, anak sepupu tiri
sebelah mak jiran, anak kepada anak-anak jiran, anak kepada jiran-jiran
anak-anak yang buat rombongan ke rumah anda? Pastinya ringan poket bila diserbu
kan kan kan kan.. Teringat empat sekawan yang datang rumah beraya pagi tadi..
Umur dalam 9 ke 10 tahun macam tu.. Dijemput naik, makan kuih sebijik sorang,
minum air seteguk pastu sengih-sengih tengok muka aku, bila suruh makan la kuih
tu, diorang jawab.. “Kenyang da kak”.. Time tengok angpau kat tangan abang
aku.. Kemain lebar senyum korang yer.. terasa nak ‘mengkrenat’ (menganiaya)
bagi angpau kosong jerp.. Tapi aku tak adalah sejahat tu.. Kurang-kurang biar
diorang melopong sejam dua baru bagi angpau tu kira standard la kot..
Kan..
Raya tahun nie tak berapa nak semangat
sket.. Mood raya tu tak datang… Tertinggal tiket bus mungkin.. Ditambah pula
dengan rumah yang sunyi sopi macam takdo penghuni yo aa… Mana taknya.. tinggal
aku dengan abang aku jer terkontang kanting kat rumah.. Buat macam rumah
sendiri kat rumah ayah kitorang nie.. Al-maklumlah.. Nak beli rumah sendiri tak
mampu lagi.. Alaaahhh.. Korang pun sama.. Ziarah pusara arwah mak dah raya kali
nie.. I miss her very much much laa..
Pagi-pagi raya confirm salam, cium tangan, dua-dua belah pipi dengan dahi mak..
Suka buat macam tu.. Rasa macam mak I tu I sorang je yang punya.. Tamau share
dengan abang.. Kedekut kan.. Biar laaaaa… Mak aku jugak….
This year raya menu is Laksa Penang!!..
First trial nie.. Naseb baik menjadi.. Alhamdulillah.. So, dengan bangganya nak
share dengan korang nie.. Sharing is caring maaa… Nak buat benda nie pun dekat
3 orang jugak aku menuntut ilmu nak bagi jadi.. Iaitu.. Mak saudara kak June
merangkap supervisor kat tempat kerja aku, Mokmah, and mak kepada my wonderful
pak cik.. SO, here it is..
Bahan-bahan:
1 kilo Laksa
8/9 ekor ikan
selayang/kembung
Secekak Daun kesom (betul ke
eja macam nie?)
2/3 kuntum Bunga kantan
8/9 keping Asam gelugor
3 biji Bawang merah
1 keping hirisan Halia
2 keping hirisan Lengkuas
Sebesar ibu jari baby 3 bulan
Belacan
2/3 sudu cili kering yang dah
blender
Garam secukup rasa
Gula sesedap jiwa raga
Air mengikut keperluan
Da tulis ke??
Cara-cara:
Mula-mula baca bismillah..
Niat nak buat sedap-sedap.. Nanti nak jadi darah daging orang yang makan
masakan kita nie..
Lepas tu. Rebus ikan dengan
sedikit garam dan asam gelugor sekeping.. Air sikit jer letak tau.. Ikan tu tak
tenggelam pun.. Apatah lagi mampu berenang di dalam periuk anda.. lepas air dah
kering.. Kira dah masak la.. Asingkan isi ikan dan tulang ikan.. Jangan buang
tulang ikan tu tau.. Tulang tu lah yang bakal memberi kesedapan kepada kuah laksa
korang.. How?? Macam nie.. Tulang ikan tu korang tumbuk bagi hancur lumat
seperti hati seseorang yang baru putus cinta lepas tu korang rebus bagi
mendidih.. Lepas tu tapiskan dan air tapisan tadi akan digunakan untuk buat
kuah laksa tu nanti.. Isi ikan tu pulak korang tumbuk jugak bagi lumat..
Bunga kantan boleh potong
kecik-kecik atau kalau aku buat.. Belah empat ja.. bergantung kepada individu..
bawang, halia, lengkuas dan belacan pulak ditumbuk bagi lumat jugak..
Seterusnya.. Didihkan air
rebusan tulang ikan tadi, masukkan isi ikan yang dah ditumbuk, masukkan bawang,
halia, lengkuas, belacan yang dah ditumbuk, cili kering, kacau sebati, bila dah
mendidih masukkan asam gelugor, bunga kanta dan daun kesom, kacau sebati,
masukkan garam, gula secukup rasa dan siap!
Untuk laksa pulak, basuh
bersih-bersih, pastu boleh pilih nak kukus atau rebus, toskan.. untuk
garnishing laksa pulak boleh letak, hirisan bawang besar, hirisan cili besar,
hirisan nenas, hirisan daun salad, hirisan limau nipis dan sesetengah tempat
macam pantai timur akan letak telur rebus.
.
Simple kan.. kan.. kan… Selamat mencuba!!
p/s:> Jika resepi yang sedia diketahui adalah berbeza.. Sila lakukan mengikut cita rasa.. ^_^
Gratisan Musik
Tiada ulasan:
Catat Ulasan